Podsmażanie owoców z sadu

Lato się kończy, a wespół z nim plony nabierają pełniejszych odcieni oraz posmaków. Zbierane i zjadane bezpośrednio z krzaka bywają najlepsze, zatem ciężko się owym sprzeciwić. Są również doskonałym zarzewiem celulozy oraz witamin. Co zdziałać, aby uchować dla własnej osoby oraz rodziny niepowtarzalną potęgę owoców?

W jaki sposób stworzyć przetwory owocowe? Dżem.
1. Najlepiej jest, jeśli mamy swoje plony w ogrodzie bądź na działce. Powinno się zebrać je i starannie umyć. Nieraz jest konieczne oczyścić owoce z zepsutych fragmentów, łodyg i liści. Tak samo jest z nabytymi owocami, najlepiej na bazarze, gdzie owych naturalność bywa w dużej mierze lepsza aniżeli w hipermarkecie.
2. Owoce trzeba poprzekrajać w małe kawałeczki, wyciągnąć pestki – wówczas dostaniemy fakturę przeciętnego dżemu z kawałkami owoców. Jeśli natomiast zależy nam na równym dżemie, to plony wolno zmiksować, a jeśli na sporych fragmentach – pokroić je w większe.
3. Należy przyszykować obszerne i wysokie
garnki (w trakcie smażenia może dojść do kipienia oraz pryskania cieczą).
4. Dorzucamy niewielką ilość tłuszczu, najlepiej z roślin – łyżkę stołową oleju rzepakowego lub nawet lepiej – oleju kokosowego.
5. Podgrzewamy olej oraz dodajemy owoce.
6. Owoce trzeba podsmażać do osiągnięcia odpowiadającej nam gęstości przetworów, ale poleca się, by podsmażać je kilka minut od zagotowania.
7. Gdy nasze owoce są bulgoczące, powinno się dołączyć do tychże określony fixer do smażenia przetworów. A najlepiej stworzyć przetwory owocowe zdrowsze, innymi słowy dołożyć troszkę cukru oraz agartynę (do spotkania jest w prawie każdych supermarketach).
8. Po zrealizowaniu owych działań, powinno się gorące masy przelać prędko do umytych i wyparzonych słojów, zamknąć je i postawić „do góry nogami”, innymi słowy dnem do góry. Odłożyć na dobę w tej pozycji, tak aby przetwory owocowe się zapasteryzowały.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to optymalny sposób wykorzystania nadmiaru plonów, jakie wyrastają nam w ogródku.